ΠΕΡΙ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

ΠΕΡΙ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ.

 

 

Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου.

«Η πολιτική είναι το αρχαιότερο επάγγελμα και η πορνεία το αρχαιότερο χόμπι.

Βέβαια ουδέποτε αυτά τα δύο είχαν σχέση μεταξύ τους.

Από τα πανάρχαια χρόνια οι εταίρες πουλάνε τον εαυτό τους για να τέρψουν το λαό. Ενώ οι πολιτικοί πουλάνε το λαό για να τέρψουν τον εαυτό τους.

Και ο λαός αρνείται πεισματικά να ενηλικιωθεί. Γι’ αυτό τελεί μονίμως υπό κηδεμονίαν…».

Τάδε έφη: Η Μαρία Μπαλτατζή της Πολιτείας Θεάτρου.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό που διακρίνει μια αξιοσέβαστη γυναίκα από μία πόρνη;

Πώς να συγκριθεί ένα γύναιο με μια γυναίκα ηθική; Συγκρίνεται;

Η πόρνη «τραβιέται» με τον έναν, με τον άλλον, τον δώθε και τον κείθε. Μια από εδώ πηγαίνει… μια από εκεί. Μοιάζει να περιφέρεται σαν ενεργούμενο ον, παντού και γύρω γύρω από τον εαυτό της. Ετερόφωτο πλάσμα, θα μου πείτε. Άσκοπα μετακινείται μέσα κι έξω από αυτήν, δίχως σκοπό και δίχως όραμα. Χρηματίζεται, ναι. Και πουλάει το κορμί της. Δεν σε κοιτάει στα μάτια, δύσκολα. Στην τσέπη στοχεύει, άλλωστε. Καλά, πώς αντέχει τη μικροσκοπική της ύπαρξη; Κάποτε μάλιστα επιτελούσε κοινωνικό έργο, ενώ τώρα… Υπάρχει παντού ελεύθερο. Η δουλειά της φθίνει. Κανείς δεν επενδύει τόσο εύκολα σε πόρνες πια. Τα μαζεύει για μια δύσκολη στιγμή.

Απεναντίας, η καθωσπρέπει κυρία Τάδε της διπλανής πόρτας, η υπεράνω κάθε υποψίας γυνή, νυμφευμένη κι αξιοσέβαστη, κυκλοφορεί ελεύθερη κι ωραία. Κι αυτή περιφέρεται παντού, αλλά γύρω γύρω από τους άλλους. Τον εαυτό της τον ξεχνά. Αλήθεια, ποια είναι; Σαν οπτασία τριγυρνά, σαν νεράιδα τάξης και ηθικής. Έχει το κούτελό της καθαρό, σαν γάργαρο νερό μιας απρόσιτης πηγής. Σε πλησιάζει και σκύβεις με ανατριχίλα το κεφάλι στο πέρασμά της. Πόσο όμορφα ταιριάζει στο σπίτι της, σαν γατούλα περσική. Και τι μοσχομυριστά τα κουλουράκια, που μόνη της ζυμώνει και ψήνει -σίγουρα καλύτερα κι απ΄ τον φούρναρη του χωριού. Η κυρία Τάδε είναι καθαρή, τίμια, σταθερή. Έχει άντρα μες στο σπίτι, καθαρό, τίμιο, σταθερό. Και μεγαλώνει και παιδιά, καθαρά, τίμια και σταθερά. Βγαίνει και βόλτες, πώς… Βάζει το λουρί της και βγαίνει. Κι ο σύζυγος τής το κρατά, να μην κουράζεται. Βασίλισσα την έχει μες στο σπίτι. Της τα παρέχει όλα. Γιατί είναι άντρας παλαιάς κοπής, φτιαγμένος για οικογένεια, γεννημένος κουβαλητής, πολλά βαρύς και όχι. Και κανείς δε θα πει κουβέντα γι αυτήν.

Γιατί όλοι είναι …της ίδιας πάστας.

Πού είναι η μάσκα, διερωτάται κανείς. Εάν μετρήσουμε το σχοινί των επιλογών μας, χρειάζεται να εντοπίσουμε τις άκρες του. Μπα, πού τέτοια τύχη!

Το τι επιλέγει κανείς, απλά το λούζεται στην πορεία. Έχει τάξη άλλωστε το χάος. Και όλοι, λίγο ή πολύ, εκπορνευόμαστε, πουλιόμαστε κι αγοραζόμαστε. Για το συμφέρον μας, για το κέρδος μας, για τον εαυτούλη μας, για αυτό το κάτι παραπάνω, κάνουμε τα πάντα. Αλλά με καθαρό το κούτελο! Έχουμε καλό όνομα στην πιάτσα του κοινωνικού κατεστημένου. Και καλύτερα να σου βγει το μάτι. Πλάθουμε και κουλουράκια με τα δυο μας τα χεράκια. Και είναι –μμμμμ!- πεντανόστιμα!

Πείτε μου όμως. Δεν ζούμε σε μια εποχή έντονα τεχνοκρατική και έντεχνα κρυμμένη πίσω από μια μάσκα; Είναι η πόρνη, που εκπορνεύεται για να βγάλει τα προς το ζήν, περισσότερο πόρνη από τη γυναίκα που παντρεύεται για μια επαγγελματική, ηθική και συναισθηματική αποκατάσταση; Ποια από τις δύο πρέπει να καταδικαστεί; Ο αναμάρτητος τον λίθο βαλέτω.

Ανοίξτε λοιπόν την ντουλάπα σας και τακτοποιήστε τα συρτάρια του μυαλού και της ψυχής σας σωστά.

Γιατί εκεί εδρεύει η ηθική του σύμπαντος.

Η Σωφέρ Θεάτρου σάς ταξιδεύει κι αυτήν την Πέμπτη στις 21:00 σε μια Περί Πορνείας κατάσταση, όπως ερμηνεύεται περίφημα από τη κ. Μαρία Μπαλτατζή στη σκηνή της Πολιτείας Θεάτρου. Την ευχαριστούμε θερμά για το ηχητικό υλικό που μας έστειλε από το προσωπικό της αρχείο. Μην τη χάσετε…

Σωφέρ Θεάτρου

Ταυλαρίδου Ζωή

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *